JILAVA - FORTUL 13


Pe 23 iunie a.c. am făcut o vizită la Fortul 13 de la Jilava, teribila închisoare politică din perioada regimului comunist, împreună cu Vladimir Tismăneanu, Dorin Dobrincu, Cristian Bogdan Iacob, Angelo Mitchievici şi gazda noastră Dana Cenuşă. Aşa cum se ştie, temniţa amenajată într-unul din cele 18 forturi construite de Carol I în jurul Bucureştiului, a fost în timpul comunismului o închisoare de tranzit, pe aici trecând, pentru o perioadă mai mare sau mai mică, majoritatea deţinuţilor pe criterii politice.


Erau închişi la Jilava - alături de deţinuţi de drept comun şi de deţinuţi ai procesului de de-fascizare (foşti legionari, susţinători ai regimului Antonescu, criminali de război etc.) - reprezentanţi ai partidelor democratice, militanţi anticomunişti, cei consideraţi "duşmani" de discursul oficial etc. Printre comandanţii închisorii s-a numărat bruta Nicolae Moromete (Maromet), faimos printre deţinuţi pentru comportamentul extrem de violent şi limbajul josnic, pentru metodele punitive bazate pe bătaie, terorizare psihică, privarea de alimente, somn şi medicamente, condiţii de muncă insuportabile şi fixarea de norme de lucru irealizabile. Mai multe despre Maromet puteţi afla de pe site-ul IICCMER.


Etimologia numelui închisorii şi a localităţii în care se află aceasta se simte în aer: o umezeală extremă, pătrunzătoare, face locul de nefrecventat. Zidurile supurează, pe jos, mâzgă, aerul este supraîncărcat. Fortul 13 dă fiori până astăzi şi este greu de imaginat cum au putut supravieţui oameni aici, pentru a rămâne oameni şi după ce au ieşit din închisoare. (A.C:)


Comentarii

MICLEA ADRIAN a spus…
ESTE BINE CA MACAR SE MAI MENTIONEAZA IN TRECERE DESPRE ACEST SUBIECT..AR FI BINE..DACA SE POATE SA ANUNTI.... DACA STI... CAND SE MAI ORGANIZEAZA VIZITE SAU COMEMORARI LA FORTUL JILAVA...DIN PACATE SITUATIA ACTUALA A OBIECTIVULUI ESTE LA FEL DE JALNICA PRECUM RESTUL COMPONENTELOR DIN CENTURA DE FORTICICATII A BUCUCRESTIULUI..CELE CARE AU MAI RAMAS IN PICIOARE..CUNOSC PROBLEMELE IN ANSAMBLU....AR FI EXCELENT DACA S-AR FACE UN GRUP DE LUCRU IN ACEASTA PRIVINTA..PENTRU REABILITAREA ACESTUI SISTEM DE FORTIFICATII...AR FI UN PROIECT INEDIT SI CRED EU CU REAL POTENTIAL CULTURAL SI TURISTIC..DAR ESTE EXTREM DE MULTA MUNCA LA MIJLOC..

Postări populare